„U” Cluj a fost la Milano, langa nume mari ca Man City, AC Milan sau Juve
Publicat in Decembrie 1, 2011
Milano a gazduit la inceputul acestei saptamani a doua editie a forumului WYSCOUT, o intalnire a celor mai puternice cluburi de fotbal din lume, a celor mai importanti scouteri si agenti de jucatori, dar si avocati specializati pe legislatia sportiva. „U” Cluj si-a anuntat prezenta inca din luna septembrie, prin team-managerul Marius Nicolae, fiind unul din primele cluburi inscrise. Potrivit lui Marius Nicolae, vedeta forumului a fost Fabio Capello, care a si sustinut o conferinta pe teme manageriale.

Reprezentantul Universitatii Cluj a fost impresionat de numarul mare de cluburi care s-au interesat de „U”. „Ma bucur ca nume mari din lumea fotbalului au venit sa se intereseze de echipa noastra. Am avut pregatite special pentru aceasta ocazie brosuri cu noul stadion, cu suporterii nostri minunati, cu jucatorii”, a declarat Marius Nicolae. Acesta recunoaste ca experienta de la forumul WYSCOUT si relatiile pe care le-a legat la aceasta intalnire vor fi benefice pentru „Sepcile rosii”. „Toata spuma fotbalului mondial a fost prezenta la Milano, din Peru si Brazilia, pana in Japonia. A fost o ocazie perfecta pentru a aduna si cele mai noi informatii despre ultimele sisteme de monitorizare a fotbalistilor din intreaga lume, cat si despre noile clinici de recuperare in cazul accidentarilor sportivilor de performanta. Am reusit sa cream contacte importante si sunt sigur ca pe viitor numele „U” va lua o amploare tot mai mare”, a adaugat Marius Nicolae dupa revenirea de la Milano. 

Ce a facut, practic, Marius Nicolae la Milano? „Au fost 2 zile pline cu un program extrem de concentrat .Am avut peste 40 de intalniri cu reprezentati de  cluburi si agentii de scouting si jucatori. Luni, de la ora 16.00, am participat la o conferinta despre managementul jucatorilor si modele de scouting si organizare. Moderatori au fost avocatul Lucio Colantuoni de la Sports Law Research Center, Andrea Traverso de la Comisia de Licentiere a UEFA, Mario Gallavotti, membru FIFA si Stefano Campoccia, de la Udinese. Marti dimineata, de la 9.00, a avut loc o conferinta despre cele mai eficiente tehnologii de scouting in lume si despre inregimentarea si tranferul minorilor. Moderatorii (Paolo Bordonaro, Football Legal Consulting si Luca Tettamanti, Libra Law – Lausanne) au prezentat cazuri concrete de care te poti lovi”, povesteste team-managerul Universitatii Cluj. 

Cum e sa-l asculti pe Capello vorbind despre fotbal? Iata ca reprezentantul nostru a avut si aceasta onoare. „Am avut ocazia sa il intalnesc pe Fabio Capello, care a tinut un discurs de 45 minute pe teme manageriale, povestind despre experientele sale avute la AC Milan, Juventus, AS Roma, Real Madrid si despre organizarea fotbalului englez. Capello este un tip foarte relaxat, care vorbeste cu o foarte mare lejeritate si pe care il poti aborda usor. E o placere sa-l asculti de fiecare data. A facut o analiza comparativa extrem de obiectiva despre strategiile cluburilor europene la care a lucrat. A declarat ca pune foarte mare accent pe tineri si ca intotdeauna pe la echipele unde a antrenat  a promovat cate 4-5 lucatori de la echipele secunde sau de la centrele de copii si juniori. A tinut sa sublinieze ca ai nevoie de o mentalitatea puternica, de invingator, daca doresti sa obtii performante mari si totodata trebuie sa fii atasat si devotat fata de culorile clubului unde activezi ca jucator, antrenor sau conducator”, ne-a spus Marius Nicolae. 

Participarile la forumul Wyscout nu pot decat sa fie benefice pentru orice club de fotbal cu pretentii. „Astfel de intalniri iti ofera exact expunerea de care ai nevoie pentru a crea contacte. Ai posibilitatea de a avea intalniri unu la unu cu omologi de la cluburi mari, cu nume grele. Te pui la punct cu ultimele noutati in materie IT ( sisteme de monitorizare a jucatorilor din intreaga lume), afli de cele mai noi metode medicale de a-ti recupera jucatorii, de clinici de recuperare, ai sansa sa intalnesti, in acelasi loc, reprezentanti ai celor mai ravniti tineri jucatori dintr-o sumedenie de tari, de la Brazilia si pana in Japonia. Asa economisesti timp si foarte multi bani si eviti aparitia unor terti in cazul transferurilor de jucatori”, mai spune reprezentantul nostru, care a legat deja prietenii cu omologi ai unor cluburi importante de fotbal. „Pentru ca a fost prima noastra participare, iar timpul a fost scurt, am reusit sa discut cu reprezentantii cluburilor AS Roma, Genoa, Sampdoria, Benfica, Lech Poznan, Botafogo, Arles Avignon, Olhanense, Pacos de Ferreira, Skoda Xanthi, Benevento si alte cluburi din ligile inferioare din Italia, Franta sau Belgia. S-au stabilit contacte cu unii dintre cei mai buni agenti de jucatori din Brazilia, Argentina, Uruguay, Grecia, Spania, Peru, Japonia, Anglia. M-a impresionat numarul mare de participanti si profesionalismul italienilor in organizarea unui astfel de eveniment.Ne-am anuntat deja prezenta pentru urmatoarea editie de primavara ce va avea loc tot la  Milano, in zilele de 18/19 mai 2012 si, personal, imi doresc ca numele „U” sa fie o prezenta constanta in cadrul evenimentelor de gen din Europa”, a incheiat Marius Nicolae, team-managerul Universitaii Cluj.